Katki Maddelerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler


Margarinlarle suyu birleştiremesiniz. Zeytinyağıyla suyu karıştıramazsınız. Bunların kimyasal yapıları farklıdır. Ancak araya bir emülgatör katarsanız o zaman yağ ve su bazlı maddeler birbirleriyle homojen olarak karışabilirler.

Kullanılan diğer katkı maddelerinden bir taneside topaklanmayı önleyicilerdir. Bu topaklayıcı önleyicilerin bir grubu alüminyum içerir. Kullanılan yaygın maddelerden bir tanesi sodyum alüminyum slikattır.


Dikkat edilmesi gereken nokta, alüminyum içeren hiçbir katkı maddesi gıda ürünlerinde kullanılmamalıdır. Alüminyum insan vücudu için zararlıdır. Sinir sistemine zarar verir. Alzheimer hastalığında beyinde alüminyum birikmektedir. Iltihabi bir bağırsak hastalığı olan kron hastalığını şiddetlendirir. Sadece alüminyum içeren katkı maddelerinden mi kaçınmak gerekir? Vücudumuzuna alüminyum girmesine neden olan her türlü durumdan sakınmamız gerekir. Alüminyumlu mutfak eşyaları kullanmamaya çalışacağız. Alüminyum yumuşak bir madde olduğu için, yemek pişirmekte kullanıyorsanız yemek pişerken yemeğin suyuna geçebilir. Alüminyum içeren gıda ambalajlarını kullanmamak gerekir. Hazır paketlenmiş sularda içerisinde alüminyum olanları tercih etmeyin.

Renklendirici olarak karotönler kullanılır. Bu madde kahvenin koyu olan rengini, sütlü kahve yani açık beyaz rengine dönüştürür.
Birde helallik açısından bakmak gerekmektedir. Emülgatörler bitkisel ve hayvansal yağlardan elde edilirler. Eğer helal olmayan bir hayvansal yağdan üretilmiş ise örneğin domuz yağından rlde edilmişse bu katkı maddesinin ve katılmış olduğu gıdaların tüketilmesi dinimizce uygun değildir. Fıkıh uzmanları bu hükmü vermiştir.


Yorumlar

loading...

Sosyal Medya

facebook twitter google+ feedburner youtube

EN SON YORUMLAR